Apakah Ujian Psikometrik?

Ujian Psikometrik membantu individu mengenalpasti kecenderungan, minat dan personaliti diri. Ujian juga membantu individu memberi pengetahuan tentang potensi diri bagi merancang halatuju. Individu yang tahu potensi diri akan lebih bermotivasi untuk mencapai kejayaan melalui pelan tindakan dalam perancangan kehidupan.

4 Langkah Ujian Psikometrik

 • Langkah 1 - Daftar sebagai pengguna Kolej.my
 • Langkah 2 - Baca serta fahami soalan, kemudian jawab kesemuanya.
 • Langkah 3 - Terima hasil ujian.
 • Langkah 4 - Pilih kursus yang ditawar, serta tempat pengajian yang anda pilih.

*Maklumat daripada hasil ujian ini hanya sebagai panduan untuk memilih laluan kerjaya yang akan anda ceburi.

Ujian Psikometrik boleh diaplikasikan untuk membantu calon pelajar memilih kursus yang sesuai di institusi masing-masing. Ujian psikometrik sebenarnya adalah suatu pendekatan yang memerlukan kaunselor menggunakan ujian psikologi.

Untuk tujuan itu kaunselor kerjaya perlu menguasai sekurang-kurangnya satu ujian minat kerjaya, satu ujian personaliti dan satu ujian nilai pekerjaan sebelum mereka boleh dianggap mempunyai kompetensi minimum dari segi penguasaan ujian psikologi dalam melaksanakan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling kerjaya.

Pertumbuhan dalam bidang pengkhususan pengajian dan pekerjaan ini dijana oleh sistem ekonomi negara yang semakin maju dan kompleks. Keputusan individu dalam memilih sesuatu program pengajian atau pekerjaan boleh jadi tepat dan boleh jadi tidak tepat bergantung pada kematangan kerjaya ketika serta bimbingan yang diperoleh.

Di zaman yang serba moden dan mencabar ini, aplikasi ujian psikometrik atau ujian psikologi nampaknya semakin mendapat sambutan bukan sahaja dalam kalangan para kaunselor kerjaya, malahan agensi-agensi kerajaan mahupun swasta.

RIASEC

TEORI KERJAYA HOLLAND

Teori Pemilihan Kerjaya Holland merupakan hasil kajian oleh pengasasnya sendiri, John Lewis Holland, terhadap personaliti yang memfokus kepada tipologi dan banyak dipengaruhi oleh Tret dan Faktor.

Teori ini dibentuk berasaskan andaian bahawa minat vokasional adalah satu daripada aspek personaliti dan oleh yang demikian deskripsi tentang minat individu juga menggambarkan personaliti seseorang.

Tret-tret personaliti biasanya dikenal pasti melalui kecenderungan terhadap matapelajaran sekolah, aktiviti-aktiviti rekreasi, hobi dan kerja, sementara minat vokasional boleh digambarkan sebagai ekspresi personaliti.

PERSONALITI

CIRI

KERJAYA

REALISTIK

Individu yang mempunyai kemahiran etletik (athletic) atau mekanikal. Suka bekerja dengan objek, mesin, peralatan, tumbuhan dan binatang. Lebih suka bekerja di luar bangunan berbanding di dalam bangunan.

Pakar Sokongan Komputer, Pembinaan Tukang Kayu, Tukang Roti, Kulinari, Mekanikal Automotif, Juruteknik Elektronik

INVESTIGATIF

Individu yang suka membuat pemerhatian, mempelajari, menyelidik, menganalisis, menilai dan menyelesaikan masalah melalui penyelidikan. Mempunyai kemahiran saintifik dan matematik.

Jurutera Mekanikal, Jurutera Perkakasan Komputer, Jurutera Elektrik, Jurutera Perindustrian, Jurutera Mekanikal, Pentadbir Sistem Rangkaian dan Komputer

ARTISTIK

Individu yang mempunyai kebolehan artistik dan inovatif. Mempunyai kebolehan intuisi. Suka bekerja dalam situasi yang tidak/kurang berstruktur. Tidak selesa dengan kerja yang rutin/berulang-ulang. Selalu menggunakan imaginasi dan kreativiti.

Artis Solekan, Pakar Kosmetologi, Artis Kraf, Pereka Floral

SOSIAL

Individu yang suka bekerja dan berinteraksi dengan manusia. Berminat melatih, menolong, memberitahu, memperkembang, mengubati dan berbuat kebajikan. Berkemahiran menggunakan kata-kata dan berkomunikasi. Matlamat utama – berbuat kebajikan.

Guru Pendidikan Vokasional, Guru Sains Komputer, Pakar Latihan dan Pembangunan

ENTERPRISING

Individu yang suka bekerja dan berinteraksi dengan manusia. Berminat mempengaruhi, memimpin, mengarah dan mengurus individu lain. Cekap memanipulasi orang lain. Matlamat akhir – keuntungan ekonomi dan organisasi.

Chef, Bartender, Pengurus Sistem Komputer dan Maklumat, Pengurus Kejuruteraan, Pengurus Latihan dan Pembangunan, Pengarah Bakat

KONVENSIONAL

Individu yang suka bekerja dengan data dan nombor. Berkemahiran dalam bidang pengkeranian dan cekap menggunakan nombor. Melakukan sesuatu secara terperinci, teratur, bersifat akur serta patuh kepada arahan.

Pengendali Komputer, Jurufoto Elektronik, Pencetak Kerja, Pereka Rangkaian, Pengendali Switchboard, Pembaca Meter

Jadual 1  Hubungkait antara personaliti, ciri personaliti dan kerjaya yang sesuai diceburi

Pakar Psikometrik

 • Menggunakan Ujian Aplikasi Pentaksiran Psikometrik, sebuah instrumen digital unggul untuk membantu mengakses dan menemukan kerjaya sesuai, melalui pemetaan kecekapan individu dengan kebolehan personaliti dan kognitif.

Pakar Kaunseling Kerjaya

Dr Mohd Sani bin Ismail (Ph.D dalam Bimbingan Kerjaya dan Kaunseling)

 • 19 tahun pengalaman dalam membangunkan Psikometrik dan Kaunseling
 • Pensyarah Kanan di Pusat Pengajian Usuluddin, Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Universiti Sultan Zainal Abidin, Kampus Gong Badak, 21300 Kuala Nerus, Terengganu.
 • Pakar dalam Kaunseling dan Psikoterapi, dan Psikometrik

Puan Sharifah Hanizah Bt Syed Jaafar (Masters dalam Bimbingan dan Kaunseling)

 • 20 tahun pengalaman sebagai kaunselor bimbingan karier bagi sekolah dan kolej
 • Panel instrumen psikometrik dengan Lembaga Peperiksaan
 • Pegawai Utama KPM dalam Penilaian Psikometrik KPM

Pakar Pengukuran

Dr Zainuriyah Bt Abdul Khatab (Ph.D dalam Pengukuran dan Instrumen)

 • Pengalaman 15 tahun dalam ujian
 • Pegawai Penyelidik di Jabatan Dasar, Lembaga Peperiksaan Malaysia
 • Berpengalaman dalam membangunkan ujian psikometrik
 • Pakar untuk pemantauan dan penilaian di LeapEd Services, Perunding untuk transformasi sekolah

Ambil Ujian Psikometrik Sekarang

Permohonan anda untuk program sesuai merupakan langkah penting dalam hidup anda. Dan kami berada di sini untuk memberikan sokongan penuh kami!

Mulakan kerjaya kegemaran anda di masa hadapan dengan program yang anda minati, mulakan dengan mengambil ujian individu ini dahulu untuk mengetahuinya.

Beritahu kami siapa anda & hubungi kami

Pengambilan Pelajar

[email protected]

Bercakap Dengan Pegawai
Khidmat Pelanggan Kami

[email protected]

Close Menu