Kolej Komuniti – Institusi TVET yang Melahirkan Pekerja Mahir dan Menjadi Pilihan Industri

 Apakah Kolej Komuniti? 

Pernah dengar Kolej Komuniti? Apa tu Kolej Komuniti? Adakah Kolej Komuniti ini salah satu dari ribuan Kolej swasta di negara Malaysia? Jom kita dalami apa sebenarnya yang disebut sebagai Kolej Komuniti ini.

Kolej Komuniti ini merupakan kolej di bawah kuasa Jabatan Pengajian Kolej Komuniti (JPKK), Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (KPT) di mana ianya merupakan salah sebuah Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) milik kerajaan sepenuhnya. Jadi, persepsi yang mengatakan Kolej Komuniti adalah milik swasta adalah salah sama sekali!

Kolej Komuniti adalah salah satu institusi TVET yang memainkan penting bagi melahirkan pekerja mahir yang menjadi pilihan utama industri. Kolej Komuniti menyediakan latihan kemahiran dalam bidang teknikal dan vokasional termasuk bidang perdagangan, mekanikal, elektrikal dan juga bidang lain bagi memenuhi permintaan tinggi keperluan industri yang memerlukan tenaga kerja mahir menjelang revolusi industri 4.0 yang akan datang. 

Secara keseluruhan, terdapat hampir 103 Kolej Komuniti di seluruh Malaysia yang aktif menawarkan pengajian di peringkat Sijil dan Diploma serta beberapa kursus jangka pendek mengikut permintaan  keperluan pasaran dan penduduk setempat.

Kewujudan Kolej Komuniti juga membolehkan masyarakat setempat dan individu mendapat pendidikan sepanjang hayat bagi membantu menaik taraf kemahiran yang sedia ada sekaligus mengubah nasib hidup mereka ke arah yang lebih baik. Penubuhan Kolej Komuniti ini juga memudahkan mereka untuk melatih diri dengan perkara teknikal dengan adanya kemudahan yang lengkap di situ. Hal ini selaras dengan permintaan kerajaan yang ingin melahirkan graduan tvet yang berkualiti dan berkemahiran tinggi. 

Kelebihan Kolej Komuniti Yang Anda Tak Tahu!

Setiap institusi mempunyai keistimewaan dan juga kelebihan yang tersendiri. Walaupun nama Kolej Komuniti ini tidaklah gah seperti institusi-institusi awam yang lain, namun pelajar lulusan Kolej Komuniti ini sebenarnya mempunyai nilai tambahnya yang tersendiri dari segi pasaran kerja dan juga keperluan industri sendiri.

Berdasarkan kajian, tahap kebo­lehpasaran graduan lulusan Kolej Komuniti me­ningkat kepada 94.2 peratus pada tahun lalu berbanding 66 peratus pada tahun 2011. Jumlah ini sekaligus mendahului institusi pengajian tinggi awam yang hanya mampu mencapai sekitar tahap 75 peratus sahaja.

Malah, kebanyakan graduan dari Kolej Komuniti ini ibarat, ‘pisang goreng panas’ kerana sering diburu oleh pihak industri dan majikan. Hal ini kerana mereka sangat yakin dengan potensi graduan dari Kolej Komuniti yang berkualiti dan lebih berdaya saing berbanding graduan yang hanya cemerlang di atas kertas sahaja.. 

Graduan Kolej Komuniti  mempunyai kemahiran yang tinggi memandangkan mereka sering didedahkan dengan latihan amali dan praktikal. Kebanyakan lulusan ini juga mahir menggunakan alatan mesin dan juga alat teknikal yang lain. Hal ini sekaligus memudahkan lulusan Kolej Komuniti untuk mengadaptasi diri dengan pekerjaan mereka kelak.

Bukan itu sahaja, Kolej Komuniti kini turut memberi fokus utama dalam bidang keusahawanan yang menjanjikan pulangan yang lumayan. Dengan kepakaran yang berharga, graduan ini mampu untuk membuka perniagaan sendiri yang berasaskan servis dan perkhidmatan. Hal ini dapat dibuktikan apabila ada bekas graduan yang berjaya meraih pendapatan bersih sehingga ribuan ringgit dengan hanya menggunakan kepakaran yang dimiliki. 

Kursus ditawarkan juga adalah fleksibel kerana wujudnya kursus-kursus jangka masa pendek mengikut permintaan warga setempat. Kursus jangka masa pendek di kolej komuniti terbuka untuk sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan tertumpu khusus untuk warga setempat. Ini membolehkan individu untuk menaik taraf kemahiran tambahan untuk kehidupan yang lebih baik. 

Yang paling utama, kolej komuniti ini dapat membantu memfokuskan individu ke arah perkara yang lebih diminati mereka. Kursus-kursus di kolej komuniti memberi peluang kepada mereka untuk mengembangkan bakat mereka dengan lebih baik. Alangkah ruginya jika mereka mensia-siakan sahaja bakat yang ada dalam diri.

Senarai Kursus Yang Ditawarkan di Kolej Komuniti

Kolej Komuniti menawarkan tiga jenis kursus iaitu kursus jangka pendek, Kursus Sijil Modular Kebangsaan(SMK) dan Sijil Kolej Komuniti (SKK). Jadi apakah perbezaan bagi ketiga-tiga jenis kursus ni? Jom baca di bawah.

Kursus jangka pendek adalah kursus khas yang relevan dengan kehendak komuniti setempat. Senarai dan jenis kursus yang ditawarkan juga mungkin berbeza di setiap tempat kerana mengikut keperluan semasa dan juga permintaan penduduk setempat. Antara contoh kursus jangka pendek adalah seperti di bawah:

 1. Sijil Masakan
 2. Sijil Menjahit
 3. Sijil baik pulih perkakasan elektrik
 4. Sijil Pastri
 5. Sijil Penjagaan Kesihatan
 6. Sijil Baik Pulih Rumah
 7. Sijil Rekreasi

Seterusnya, Kursus Sijil Modular Kebangsaan (SMK) adalah program latihan kemahiran jangka pendek (3-6 bulan) yang berasaskan proses kerja sebenar. Walaupun kebanyakan kursus ini lebih banyak didominasi oleh lepasan pelajar SPM, namun ada juga pekerja-pekerja syarikat kecil yang mengikuti kursus ini. Antara contoh kursus yang sering menjadi rebutan adalah seperti di bawah:

 1. Sijil jahitan dan fesyen
 2. Sijil pelancongan 
 3. Sijil servis kenderaan ringan
 4. Sijil Teknologi Penyejukan Dan Penyamanan Udara 
 5. Sijil pemasangan elektrik

 

Sijil Kolej Komuniti (SKK) pula adalah sijil yang dikeluarkan kepada pelajar yang berjaya menamatkan kesemua kursus-kursus yang telah ditentukan bagi sesuatu program itu. Tempoh pengajian pula adalah 18 ke 24 bulan secara sepenuh masa. Sijil ini juga telah diperakui oleh JPA/MQA. Antara contoh kursus yang popular adalah:

 1. Sijil Automotif
 2. Sijil Multimedia Kreatif (Pengiklanan)
 3. Sijil Pelancongan & Pengembaraan
 4. Sijil Perakaunan Perniagaan
 5. Sijil Teknologi Maklumat
 6. Sijil Hotel dan Katering

Syarat Dan Kelayakan Masuk:

 • Warganegara Malaysia dan lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPMV).
 • Kelayakan lain yang setaraf boleh dipertimbangkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.
 • Calon-calon dari kalangan penduduk setempat lebih diberi keutamaan.
 • Untuk program diploma, hanya lulusan dari Sijil Kolej Komuniti sahaja layak memohon.

 

Permohonan Kolej Komuniti Online 

Anda berminat untuk menjadi pelajar sepenuh masa di Kolej Komuniti? Terdapat tiga kaedah untuk membuat permohonan menjadi pelajar sepenuh masa Kolej Komuniti seperti berikut:

 1. Permohonan Melalui UPU Online

Untuk sesi Julai. Iklan kemasukan permohonan biasanya dikeluarkan di akhbar utama tempatan pada awal Februari setiap tahun. Tempoh membuat permohonan adalah dari bulan Februari hingga April melalui Permohonan UPU online.

Pemohon perlu untuk membeli nombor PIN UNIK terlebih dahulu di Bank Simpanan Nasional sebelum melayari laman web UPU di http://upu.mohe.gov.my/web/

2. Permohonan Melalui E-pengambilan Kolej Komuniti Online

Borang permohonan Kolej Komuniti boleh didapati di pautan berikut :

Untuk maklumat semua, permohonan kemasukan ke Kolej Komuniti bagi sesi Disember adalah bermula pada hujung bulan Ogos. Permohonan adalah bagi kemasukan program seperti berikut:

 • Sijil Kolej Komuniti
 • Sijil Kemahiran Khas (ketidakupayaan pendengaran) Politeknik
 • Pra Diploma Politeknik
 • Diploma Politeknik
 • Diploma Kolej Komuniti

Permohonan boleh dibuat secara atas talian di Portal Pengambilan Pelajar Politeknik dan Kolej Komuniti.

Bagi calon-calon yang telah menerima surat Pra-Tawaran, anda boleh mula melakukan persetujuan dan mencetak surat tawaran.

Untuk maklumat lanjut mengenai permohonan Kemasukan ke Kolej Komuniti, sila hubungi @ Kolej Komuniti HQ di talian 03-8888 2633 (waktu pejabat 8.00 pagi – 5.00 petang).

3. Hadir ke Kolej Komuniti (Walk-in)

Pemohon boleh datang ke Kolej Komuniti untuk memohon. Senarai lokasi dan alam Kolej Komuniti di Malaysia boleh dirujuk di:

Semakan Keputusan Kolej Komuniti Online

Selalunya, Kolej Komuniti akan membuat hebahan melalui iklan di akhbar mahupun di televisyen apabila keputusan sudah dikeluarkan. Oleh itu, pemohon yang telah membuat permohonan boleh membuat semakan keputusan Kolej Komuniti melalui kaedah berikut :

 1. Laman Web UPU dan JPKK.
 2. Talian bebas tol: 1800 88 7755
 3. Menghubungi kolej komuniti yang berdekatan

Kesimpulannya, stigma negatif yang mengatakan bahawa kolej komuniti hanya layak untuk lepasan SPM yang gagal perlu dilempar jauh-jauh. Dengan usaha kerajaan yang telah menaik taraf tahap kualiti pembelajaran di institusi Kolej Komuniti ini, sudah pasti ia bakal melahirkan lepasan pelajar yang bermutu tinggi setaraf dengan permintaan industri dan juga pembangunan global pada masa kini. 

Kolej Komuniti sebagai salah satu institusi TVET dilihat bergerak selaras dengan industri bagi memastikan kurikulum yang ditawarkan tidak ketinggalan zaman dan lebih berdaya saing supaya setaraf dengan negara-negara maju yang lain. Seharusnya, Kolej Komuniti wajar dijadikan antara pilihan utama bagi lepasan SPM untuk mempersiapkan diri dengan kelengkapan untuk memenuhi pasaran kerja yang semakin mencabar pada masa kini.

Leave a Reply

Close Menu